matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
Soldier:
Witam proszę o pomoc w jednym zadaniu z logarytmem. log
2
3*log
3
5*log
5
8=
log
5
3
log
5
5
*
* log
5
8=
log
5
2
log
5
3
1
*log
5
8=
log
5
2
log
5
8
=
log
5
2
log
5
2
3
=
log
5
2
Może mi ktoś łaskawie napisać co teraz co skrócić proszę o dokładne pokazanie/wyliczenie do końca
10 wrz 20:22
Soldier:
już nie trzeba rozkminiłem sam
10 wrz 20:28
Patronus:
log
5
8
= log
2
8 = 3
log
5
2
Zmieniasz podstawę tylko jakby w drugą stronę
10 wrz 20:29