liczby calkowite i wymierne
piotrek: znajdz dwie liczby ktorych suma jest rowna 1530 wiedzac ze pierwsza liczba stanowi 13/17
drugiej liczby
10 wrz 20:21
piotrek: prosze pomozcie
10 wrz 20:32
10 wrz 20:33
Piotr:
x+y=1530
13x=17y
10 wrz 20:34
Mateusz:
a+b=1530
rozwiąz ten układ rownan
10 wrz 20:34
piotrek: mam cos takiego:
1530−1317y=x
i co dalej bo nie umiem
10 wrz 20:35
Piotr:
a skad dwie niewiadome ?
10 wrz 20:36
piotrek: mialem 1317x+y=1530
i to przeksztalcilem, czyli zle?
10 wrz 20:37
Piotr:
uklad
Mateusza :
chyba juz nie problem ?
10 wrz 20:37
piotrek: jest problem...
1530−1317b=b
i co dalej?
10 wrz 20:39
krystek: @piotrek podstawiaj uważnie!
10 wrz 20:39
Piotr:
przeciez to zwykle rownanie.
x+2x= 15
to umiesz @piotrek ? takie piekne imie a takie problemy
10 wrz 20:40
piotrek: to umiem
10 wrz 20:42
Piotr:
zeby nie bylo
3x = 15 // :3
x = 5
no to podobnie zrob:
10 wrz 20:44
piotrek: czyli 2b=1530:1318 ?
10 wrz 20:47
Piotr:
| 13 | |
| +1 to 2  |
| 17 | |
10 wrz 20:48
piotrek: myslalem ze jak jest to dzielenie to 1317 nam sie skroci a to b zostanie, czyli
b=1530:1317 ?
10 wrz 20:49
Piotr:
nie...
| 30 | | 17 | |
| b = 1530 // * |
| |
| 17 | | 30 | |
b = 867
10 wrz 20:53
piotrek: ale skad sie wziela ta 1 przed 1317 ?
10 wrz 20:54
krystek: | | 1 | |
Wylicz takie rownanie |
| x+x=2 |
| | 2 | |
10 wrz 20:55
Piotr:
dodalem . masz
| 13 | |
| b + 1b............... |
| 17 | |
10 wrz 20:56
Piotr:
o wlasnie rozwiaz to podane przez
krystek
10 wrz 20:57
piotrek: wyszlo mi x=21.5
10 wrz 21:03