matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozłóż wielomian na czynniki pierwsze za pomocą wzoru skróconego mnożenia
olo:
(2x+1)
2
−2(2x+1)+1
10 wrz 20:04
pigor:
... ja bym robił np. tak : ze wzoru a
2
−2ab+b
2
= (a−b)
2
tu mam :
(2x+1)
2
−2(2x+1)+1=
(2x+1−1)
2
= (2x)
2
=
4x
2
. ... :0
10 wrz 20:09