rozkładanie na czynniki nieorzkładalne - problem
anka: rozkładanie na czynniki nierozkładalne − problem
mam problem jak to wyliczyć
treść rozłóż na czynniki nierozkładalne
x3 −3x 2 −9x+27
obliczam to w następujący sposób
x3 −3x 2 −9x+27=x2 (x−3)−3(3x−9) i co dalej może mi ktoś wytłumaczy
co dalej mam zrobić ?
5 maj 15:42
Jakub: Zrób tak:
x3 − 3x2 − 9x + 27 = x2(x−3) − 9(x−3) = (x−3)(x2−9) = (x−3)(x−3)(x+3) = (x−3)2(x+3)
Czasami nie ma sensu zastawiać się co dalej tylko wrócić do początku i zacząć robić jeszcze
raz.
5 maj 16:20
anka: no ok wszystko rozumiem tylko jak wyciagam x−3 przed nawias to dlaczego zostaje tylko jedno x−3
?
5 maj 16:44