ile lat?
Ania: Gdy urodził się młodszy brat Jacka, Jacek był dokładnie trzy razy młodszy od swojego taty, a
gdy urodziła się młodsza siostra Jacka − Jacek był o 24 lata młodszy od ojca. Jaka jest
różnica wieku między Jackiem, a jego bratem?
10 wrz 20:03
Maslanek: Za mało danych. Chyba.
10 wrz 20:10
pigor: ... otóż : niech J,t s,b wiek Jacka, tata odpowiednio, a s,b − siostra,
brat odpowiednio, to w urodziny b: J=
13t , a w urodziny s: J=t−24 ⇒
13t=t−24 ⇔
23t=24 ⇔
t=722= 36 lat miał tata, zatem
J=1336=
12 lat miał Jacek w dniu urodzin brata i tyle samo w dniu urodzin siostry, czyli b i s
urodzili się w tym samym roku
więc −
12 lat to szukana różnica lat między Jackiem a bratem lub siostrą . ...
10 wrz 20:43
Trivial:
| | po t latach
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Jacek | x | x+t = (3x+t)−24
Brat | 0 | t
Siostra | − | 0
Ojciec | 3x | 3x+t
Różnica wieku między Jackiem a bratem to x−0 czyli x.
mamy równanie:
x + t = 3x + t − 24
2x = 24
x = 12.
:)
10 wrz 21:26
Eta:
10 wrz 21:28