Równania logarytmiczne
Aggat: Jak rozwiązać takie równania:
a) x2 log3 x−32log x = √10
b) x2−12log x = 100
c) √xlog √x = 10
?
Proszę o pomoc przy chociaż jednym
10 wrz 19:54
Maslanek: a)
logarytmujemy obustronnie logarytmem dziesiętnym
| | 3 | | 1 | |
Czyli: (log3x− |
| log x)*x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
b)
podobnie
c)
√xlog√x = x
log√x/2
10 wrz 19:57
AS: Obustronnie zlogarytmować i podstawić logx = t przy
odpowiednich założeniach.
10 wrz 19:58
Aggat: Dzięki, ale mógłbyś trochę bardziej rozpisać przykład a? Bo nie do końca rozumiem
10 wrz 20:01