Macierz
Iza: Układ równań macierzy
jak się oblicza uklad równań macierzy ? Jest na tej stronie jakiś wzór lub przykład ?
10 wrz 19:47
10 wrz 19:49
Iza: A nie ma na tej stronie jakiegoś przykładu ? Bo nie bardzo rozumiem
10 wrz 19:57
Krzysiek: ja tam 2 przykłady widzę. jeden na obliczanie rzędu macierzy a drugi na rozwiązanie układu
równań liniowych. Chyba, że nie o to Tobie chodzi?
10 wrz 20:03
Iza: chodzi mi o to aby obliczyć to za pomoca wyznaczników ..
10 wrz 20:06
10 wrz 20:07
Iza: o właśnie o coś takiego mi chodziło tylko co mam zrobić jak mam takie równania ?
3x−2y=0
x−y+2z=1
y+z=1
10 wrz 20:09
10 wrz 20:10
Iza: o kurcze .. nic z tego nie rozumiem .. mógłbyś mi to na tym przykładzie wytłumaczyć ?
10 wrz 20:12
Krzysiek: na samym dole masz przykład, spróbuj Sama wyliczyć odpowiednie wyznaczniki
10 wrz 20:14
Iza:
3 −2 0
1 −1 2
0 1 1
I teraz z tego licze wyznacznik najpierw ?
10 wrz 20:17
Krzysiek: tak
10 wrz 20:18
Iza: wyznzcanik mi wyszedł −11 jest ok ?
10 wrz 20:22
Krzysiek: nie, wyznacznik to −7
10 wrz 20:24
Iza: Hmm .. obliczalam to tak :
W= 3*(−1)*1+2*2*0+0*1*1−0*(−1)*0−3*2*1−2*1*1 = −11
co robię nie tak ?
10 wrz 20:29
Krzysiek: na końcu jest −((−2)*1*1 ) =+2
czyli −9+2=−7
10 wrz 20:35
Iza: kurcze rzeczywiście, masz rację .. taki szczegół a takie spustoszenie
10 wrz 20:37
31 gru 14:46