PLANIMETRIA
PuRXUTM: sory że znowu zawracam głowę ale znowu mam problem z zadaniem
Stosunek długości przekątnych rombu jest równy 3:4. Oblicz stosunek pola rombu do pola koła
wpisanego w ten romb.
10 wrz 19:43
PuRXUTM: proszę pomóżcie
10 wrz 20:20
Bogdan:
| | 4k * 3k | | 12 | |
a = √16k2 + 9k2 = 5k, r = |
| = |
| k |
| | 5k | | 5 | |
Pole rombu P
R = ...
Pole koła P
K = ...
10 wrz 20:31
PuRXUTM: | | 4k*3k | |
skąd wziąłeś to r= |
| ? |
| | 5k | |
10 wrz 20:34
Bogdan:
Popracuj chwilę nad tym sam, wszystko chciałbyś mieć podane na tacy?
10 wrz 20:35
PuRXUTM: to nie o to chodzi że ja przepisuje zadania na to forum i czekam na rozwiązanie tylko jak nie
umiem to pisze już mi wyszło dzięki

ale trochę inaczej zrobiłem tego r nie czaje
10 wrz 20:45
Bogdan:
Oblicz pole rombu różnymi sposobami biorąc długości przekątnych: 6k, 8k,
długość boku rombu 5k, wysokość rombu ...
10 wrz 21:06