Wyznacz równanie prostej, do której należą punkty A i B, jeśli:
xxx: Wyznacz równanie prostej, do której należą punkty A i B, jeśli:
a) A=(−2,1) B=(3,3)
b) A=(2,6) B=(1,2)
c) A=(−2,3) B=(−1,2)
d) A=(−3,2) B=(−3,−3)
e) A=(0,0) B=(1,−3)
f) A=(1,−2) B=(−1,−2)
g) A=(1,1) B=(0,0)
h) A=(4,−3) B=(4,1)
Prosze pomożcie
pigor: ... otóż, np. tak : proponuję z równania prostej przez dany 1 punkt
A=(x1,x2) w
postaci :
| | y2−y1 | |
y−y1= a(x−x1) , gdzie a= |
| − współczynnik kierunkowy tej prostej |
| | x2−x1 | |
i
B=(x2,y2) − dany 2−gi punkt , (wyprowadzenie tych wzorów proste, mogę pokazać, jak
będą zainteresowani. ...

) a więc u ciebie np. :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 4 | |
h) A=(4,−3) , B=(4,1) , to y−(−3)= a{x−4) i a=U{1−(−3)}{4−4) = |
| i stop  nie |
| | 0 | |
możesz skorzystać z tego równania, bo odcięte (x−sy) punktów A i B są takie same i tu równe 4
, więc piszesz od razu
x=4 − szukane równanie prostej przez te 2 dane punkty i tyle ; no
to
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
g) A=(1,1) , B=(0,0) , sprawa jest prosta bo punkty A i B maja takie same odcięte
x(−iksy) i rzędne y (igreki) , czyli szukane równanie to
y=x i tyle ; no to dalej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f) A=(1,−2) , B=(−1,−2) tu z kolei zauważ, że równe są rzędne danych punktów
y=−2
i to jest szukane równanie prostej przez te dane punkty , no to dalej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
e) A=(0,0) B=(1,−3) tu warto zauważyć, że jeden punkt to (0,0) , więc
y=ax szukana
| | y2−0 | | −3 | |
prosta gdzie a= |
| = |
| =−3 , więc y=−3x − szukana prosta ; |
| | x2−0 | | 1 | |
dalej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d) A=(−3,2) B=(−3,−3) − patrz przykład c) , więc
x=−3 − szukane równanie prostej
(narysuj sobie dane punkty w xOy to zobaczysz te prostą) i dalej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c) A=(−2,3) B=(−1,2) no i tu wreszcie warto skorzystać z wzoru który na początku
podałem,
| | 2−3 | | −1 | |
a więc y−3=a(x−(−2)) , gdzie a= |
| = |
| =−1 , zatem |
| | −1−(−2) | | 1 | |
y−3= −1(x+2) ⇔ y= −x−2+3 ⇔
y=−x+1 − szukane równanie prostej ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
analogicznie radzę zrobić sobie samodzielnie a) i b) ...

P.S. metoda − moim zdaniem − podana w
linku powyżej może i dobra , ale w gimnazjum przy
okazji doskonalenia umiejętności rozwiązywania układów równań liniowych , a w szkole
ponadgimnazjalnej warto poznać coś nowego no i więcej ćwiczyć..

myślenie