tozsamość
daek: sinx * ( 1 1 ) = 1
−−− + −−−− −−−−
ctgx tgx cosx
10 wrz 18:50
Eta:
| 1 | | 1 | | cosx | | sin2x+cos2x | | 1 | |
| + |
| = sinx}{cosx}+ |
| = |
| = |
| |
| ctgx | | tgx | | sinx | | sinx*cosx | | sinx*cosx | |
| | 1 | | 1 | |
L= sinx* |
| = |
| |
| | sinx*cosx | | cosx | |
L=P czyli jest tożsamością dla, sinx≠0 i cosx≠0
10 wrz 18:55
daek: nie rozumie tej pierwszej linijki z tymi nawiasami
10 wrz 18:57
Eta:
| 1 | | 1 | | sinx | | cosx | |
| + |
| =tgx+ctgx= |
| + |
| = |
| ctgx | | tgx | | cosx | | sinx | |
| | sinx*sinx+cosx*cosx | |
= |
| =............. |
| | sinx*cosx | |
10 wrz 19:01
daek: tgx + ctgx 1
−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tgx− ctgx 2 sin2x −1
10 wrz 19:48
daek: a to jak zrobic?
10 wrz 19:48
Eta:
Podobnie
| | sin2x+cos2x | | sinx*cosx | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | sinx*cosx | | sin2x−cos2x | | sin2x−cos2x | | 2sin2x−1 | |
10 wrz 19:53
expert: Witam
Mam prośbę
Ma ktoś zadania na 2 klasę do konkursów
Chcę się przygotować do konkursu i potrzebuję zadań
Mam również drugą prośbę
Mam problem z tym zadaniem:
Iloczyn pewnych trzech liczb pierwszych równa się ich pięciokrotnej sumie. Co to za liczby?
x * y * z = 5(x + y + z)
TEGO NIE ROZUMIEM. DLACZEGO TAK JEST

−−−−−>W rozkładzie na czynniki tych 3 liczb pierwszych
występuje liczba 5 dlatego też 1 liczba z:
x, y, z musi być równa 5.
zakładam że x = 5
5 * y * z = 5 * (5 + y + z) / :5
y * z = 5 + y + z / −y
y * z − y = 5 + z
y * (z − 1) = z + 5
y * (z − 1) = (z − 1) + 6 / + 1 − z
y * (z − 1) + 1 − z = 6
(z − 1) * (y − 1) = 6
z − 1 = 2 ⇒ z = 3
y − 1 = 3 ⇒ y = 4
4 nie jest liczbą pierwsza
z − 1 = 1 ⇒ z = 2
y − 1 = 6 ⇒ y = 7
Odp: Szukane 3 liczby pierwsze to 2, 5, 7.
10 wrz 20:01
daek: a mam jeszcze jedno które również zrobiłam do poływy i dalej ani rusz...moge prosic o
rozwiazanie jeszcze jednego przykładu i przepraszam za kłopot...
ctgx − tgx 1 1
−−−−−−−−−−− = −−−−− − −−−−−−−
sinx+ cosx sinx cosx
10 wrz 20:07