funkcja
Adam: Dana jest funkcja f określona w zbiorze <−5; 7>. Wiedząc, że: f(−3) = 2, f(1) = −4, w
przedziałach <−5; −3> oraz <1; 7> jest rosnaca, a w przedziale <−3; 1> jest malejąca, podaj,
ile miejsc zerowych ma funkcja f. Naszkicuj wykres funkcji spełniającej powyższe warunki. Na
jego podstawie podaj, dla jakich argumentów wartosci funkcji są dodatnie, a dla jakich ujemne.
5 maj 15:11
wmboczek:
f jest ciągła, f(−3) = 2 jest max, a f(1) = −4 jest min
między <−3; 1> f jest malejąca, zatem jest 1miejsce zerowe
poza tym przedziałem trudno powiedzieć − może być 0 miejsc zerowych (zachowanie asymptotyczne)
lub 1 miejsce zerowe
najprościej wybrać funkcję wielomianową z wielomianem 3go stopnia
W(x)=x3+ax2+bx+c, a,b,c takie, że W(−3)=2, W(1) =−4 i powiedzmy W(−1)=0 (między <−3; 1> jest
1miejsce zerowe, np. w −1)
5 maj 15:33
Iza:

taaaaak <myśli> ale równie dobrze dla określonego przedziału <−5; 7> może mieć (napewno 1 to
wiemy) równie dobrze 2 lub 3 miejsca zerowe

czyż nie? Wzrór tej funkcji raczej nie należy
do f. wykładniczej, tylko z układu bardziej...
5 maj 16:30