równania
L@ura: Dlaczego równania: x
20 = 2x
10 nie można rozwiązać tak że: dzielimy obustronnie przez x
10
przy założeniu że x≠0




10 wrz 18:33
L@ura: Dlaczego równania: x20 = 2x10 nie można rozwiązać tak że: dzielimy obustronnie przez x10
przy założeniu że x≠0
10 wrz 18:35
Eta:
Dlatego,że gubisz rozwiązanie,które właśnie x=0
10 wrz 18:41
L@ura: Pomożecie


?
10 wrz 18:41
L@ura: a skąd mam to wiedzieć że gubię to rozwiązanie?
10 wrz 18:43
Eta:
x20−2x10=0
x10(x10−2)=0 ⇒ x10=0 lub x10= 2 ⇒ x=0 lub x=p10{2} v x= −p10{2}
10 wrz 18:43
Eta:
p10{2} −−− pierwiastek dziesiątego stopnia z dwa
10 wrz 18:44
L@ura: dziekuję
10 wrz 18:46