Męczę się i męczę.... Prosze o wytłumaczenie krok po kroku, WYRAZENIA WYMIERNE
Maturzystka: Prosze o wytłumaczenie krok po kroku, WYRAZENIA WYMIERNE
| | 2ax3−4x2−3x+1 | |
1. Równanie |
| =0 ma trzy pierwiasteczki −1/2, 1/3, 1/2 dla a jakiego, |
| | x−1 | |
trzeba
obliczyc a ale jakim sposobem to ja nie mam pojęcia
| | 2x | | x | | 2x+3 | |
2.Określ dziedzinę ( |
| − |
| )+( |
| ) |
| | 2x−3 | | 2x+3 | | 4x2−9 | |
b)dla jakiego x wartość przyjmie wszystkiego liczbę 0 ?
Narysuj wykres funkcji y=U{6x−3{3x−2}
b)podaj dziedzine, zbiór wartości
c)miejsca zerowe
d)równania asymptot wykresu funkcji
e)dla jakich argum. wartoś funkc. jest równa 1,5
10 wrz 18:25
Maturzystka: w tym zadaniu nr 3 3x−2 jest pod kreska ułamkową
10 wrz 18:27
Maturzystka: proszeee <3
10 wrz 19:04
Maturzystka: proszeee <3
10 wrz 19:11
maturzystka: prosze
10 wrz 19:15
Bogdan:
1) x ≠ 1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2a(x + |
| )(x − |
| )(x − |
| ) = 2ax3 − 4x2 − 3x + 1 |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 2 | | 1 | |
(2ax − |
| a)(x2 − |
| ) = 2ax3 − 4x2 − 3x + 1 |
| | 3 | | 4 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2ax3 − |
| ax2 − |
| ax + |
| a = 2ax3 − 4x2 − 3x + 1 |
| | 3 | | 4 | | 12 | |
10 wrz 19:24
PW: 1. podstaw pod x dowolny pierwiastek, jeśli wszystkie 3 są pierwiastkami. No i wyliczasz a
2. co do dziedziny
https://matematykaszkolna.pl/strona/22.html wszystko na ten temat
| | 2x+3 | |
b. w pierwszym nawiasie pomnóż pierwszy ze składników |
| (aby rozszerzyć ułamek), |
| | 2x+3 | |
| | 2x−3 | |
drugi składnik |
| , dodaj to co wyjdzie w liczniku ( mianowniki będą takie same), |
| | 2x−3 | |
określasz dziedzine z pierwotnej wersji wyrażenia, a potem znajdź pierwiastki tego równania
10 wrz 19:25
PW: Sory. w 1 zadaniu źle zrozumiałem treść
10 wrz 19:27