Dwaj obserwatorzy stojący w punkcie A i B
ziomal:

Dwaj obserwatorzy stojący w punkcie A i B w odległosci 200m od siebie widzą nadlatujący wzdłuż
kierunku AB samolat pod kątami A−alfa −25 i B 15 . Na jakiej wysokości leci samolot

?
10 wrz 18:01
ela:

Dwaj obserwatorzy stojący w punkcie A i B w odległosci 200m od siebie widzą nadlatujący wzdłuż
kierunku AB samolat pod kątami A−alfa −25 i B 15 . Na jakiej wysokości leci samolot ?
10 wrz 19:39
Buuu:
| ⎧ | y/x = tg25 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | y/(x+200) = tg15 | |
| ⎧ | U{y} = xtg25 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | xtg25 − xtg15 = 200tg15 | |
| ⎧ | U{y} = xtg25 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | x(tg25 − tg15) = 200tg15 | |
tg25 ≈ 0,47, tg15 ≈ 0,27
| ⎧ | U{y} = xtg25 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | x(0,47 − 0,27) = 200*0,27 | |
| ⎧ | U{y} = xtg25 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 0,2x = 54 | |
| ⎧ | U{y} = xtg25 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | x = 270 | |
10 wrz 19:51
Buuu: Oczywiście zamiast U{y} miało być y. Wynik ctrl+c − ctrl+v
10 wrz 19:52