ciągi
MARTWOTA MÓZGU: Wśród 4 liczb trzy pierwsze tworzą ciąg arytmetyczny , zas trzy ostatnie ciąg geometryczny.
Jakie to liczby, jeżeli a
1 + a
3 = 4 i czwarta liczba jest trzy razy większa od sumy
pozostałych?
Pojęcia nie mam o co tu chodzi , pomożcie
5 maj 15:01
wmboczek:
a1+a3=a1+a1+2r=4 => a1+r=a2=2
a4=4(a1+a3+a2)=24
a2*q2=a4 => q2=12
a3=2√12 lub a3=−2√12
a1=4−2√12 lub a1=4+2√12
5 maj 15:19
Zoraj: wmboczek a4=3(a1+a2+a3), a nie 4
5 maj 15:22
=0: a1 + a3 = 4 i a4= 3*(a1+a3+a2) czyli a4=3*(a2+4) dalej zamieniam
a3 na a1+2r (bo to ciag aryt. ) i mam 2a1 + 2r = 4 czyli a1+r=2 czyli a2=2
z tego wynika ze a4=18 skoro 18 to wstawmy 18 w miejsce a4 i wyjdzie
18=a2*q2 więc 9=q2 czyli q=3 lub minus 3 ale minus nie bo a4 rowna sie 18 a a2
=2 wiec q >0 . Mamy juz q wiec a3=2*q czyli 6
5 maj 15:24
Zoraj: więc wychodzi z tego równania, że a4=18
a2*q2=18
q=3 ; a2=2 ; a3=6 ; a4=18
wychodzi stąd, że r=4, więc a1=−2
5 maj 15:25
Zoraj: praca zbiorowa i odpowiedź jest chyba wyczerpująca
5 maj 15:25
wmboczek:
UPS... ale wtopa
ale q może być ujemne :−)
5 maj 15:35
MARTWOTA MÓZGU : Dzięki bardzo
5 maj 15:35