W ΔMCL (równoramiennym)
∡MCL=360−(60++60+90)=150
kąty ostre mają po 15 0
Podobnie w ΔLBK,...
Kąt NML=15+15+60=900=∡MNK=∡NKL=∡KLM
KL=LM=MN=NK
dokończ uzasadnienie
| a√2 | ||
przekątne: p=a+2* | =a+a√2=a(1+√2) | |
| 2 |
| 1 | ||
PKLMN= | a2(1+√2)2 dokończ | |
| 2 |
| a√3 | ||
Hej Mila d=a+2* | ||
| 2 |
Oczywista oczywistość.
Nie dość, że rysunek brzydki, to jeszcze 2 zamiast 3.
Damian, wiesz co trzeba zmienić?
albo:
Jeśli w czworokącie przekątne (zielone linie) są równej długości, przecinają się w środku i są
prostopadłe, to czworokąt jest kwadratem.
Długość przekątnej wewnętrznego kwadratu = a√2
| 1 | ||
Długość przekątnej zewnętrznego kwadratu = a + 2h = a + 2* | a√3 = a(1 + √3) | |
| 2 |
| a(1 + √3) | 1 + √3 | |||
Skala podobieństwa kwadratów k = | = | |||
| a√2 | √2 |
| Pz | ||
bo | = k2 | |
| Pw |
Witaj Bogdanie