czworokąty
Karol: W kwadrat o boku 6cm wpisano drugi kwadrat tak, że jego boki tworzą z bokami danego kwadratu
kąty odpowiednio 30 stopni i 60 stopni. Oblicz pole wpisanego kwadratu.
Proszę o pomoc
10 wrz 17:28
Aga1.:

α=30
0
Oblicz x i potem 6−x
P=a
2=x
2+(6−x)
2
dokończ.
10 wrz 22:54
Bogdan:

albo korzystając z własności trójkąta prostokątnego, którego miary kątów ostrych są równe
60
o i 30
o oraz z własności podobieństwa figur (rysunek):
| | 2x | |
Skala podobieństwa kwadratów k = |
| = √3 − 1 |
| | x(√3 + 1) | |
Pole P
1 = 36
Pole P
2 = P
1 * k
2 = 36(
√3 − 1)
2 = ...
10 wrz 23:08