równanie
Pytanie: | | x−2 | | 1−x | |
Jak rozwiązać równanie |
| = |
| |
| | 1−x | | x−2 | |
5 maj 14:50
sylwia gdansk: na krzyz
5 maj 14:50
Krzysiek: wymnoz na krzyz

no a potem uprosc, pewnie wyjdzie rownanie kwadratowe
5 maj 14:51
Krzysiek: siema sylwia
5 maj 14:51
sylwia gdansk: siema krzysiu
5 maj 14:51
sylwia gdansk: wlasnie nie wyjdzie chyba
5 maj 14:52
Krzysiek: wyjdzie ze x=1
5 maj 14:53
Michał Szczotka: dziedzina

?
5 maj 14:53
Krzysiek: no i nie wyjdzie kwadratowa rzecz jasna, sprawdzalem sylwie

5 maj 14:53
Krzysiek: po uwzglednieniu dziedziny brak rozw
5 maj 14:53
sylwia gdansk: nom
5 maj 14:54
Pytanie: po wymnożeniu na krzyż wychodzi x= −2,5 może byc
5 maj 14:54
Pytanie: no to juz nie wiem
5 maj 14:56
sylwia gdansk: nei chyba
5 maj 14:56
sylwia gdansk: ksiu mowi ze 1 wyszlo
5 maj 14:57
sylwia gdansk: a ze wyrzucasz 1 bo dziedzina taka to nie ma rozw
5 maj 14:57
Michał Szczotka:
Df x∊R \ {1,2}
(x−2)
2=(x−1)
2
x
2−4x+4=x
2−2x+1
2x=3
5 maj 14:59
sylwia gdansk: to krzychu jak Ci wyszlo 1 hehe
5 maj 14:59
sylwia gdansk: jak matura
5 maj 15:02
sylwia gdansk: dobra spadam pa

5 maj 15:03
Bogdan:
Założenia: x ≠ 1 i x ≠ 2
(x − 2)
2 = (x − 1)
2
(x − 2)
2 − (x − 1)
2 = 0 Rozkładamy wzorem skróconego mnożenia:
| | 3 | |
(x − 2 − x + 1)(x − 2 + x − 1) = 0 ⇒ −(2x − 3) = 0 ⇒ x = |
| |
| | 2 | |
5 maj 15:03
Michał Szczotka: chyba dobrze uczę się teraz na polski na jutro ustny
5 maj 15:04
Damian: | | 3 | |
Wyszło po uwzględnieniu dziedziny |
| |
| | 2 | |
5 maj 15:12