Funkcja homologiczna. Pomoc w rysowaniu, na jutro!
Daw: Cześć. Mam problem z funkcją homologiczną. Otóż obliczanie owej jest dość łatwe, lecz problem
zaczyna się wtedy, kiedy mam sporządzić rysunek. Jakoś nie potrafię tego narysować. Patrzyłem
na inne przykłady i wcale nie wydaje mi się to takie kolorowe. Mógłby ktoś naprowadzić?
Poniżej podaje 2 rozwiązane zadania:
Poniżej podaje linki do 2 zdjęć z obliczeń.
http://www.iv.pl/images/64908852862384039212.jpg
http://www.iv.pl/images/27048687939900130511.jpg
Aga1.:

Ja zrobiłabym tak
| | −1 | |
1) narysowała wykres funkcji y= |
| i przesunęła o wektor [p,q]=[−3,0] |
| | x | |
Asymptoty najłatwiej narysować zaznaczając punkt(p,q)=(−3,0) i poprowadzić dwie proste
przechodzące przez ten punkt , jedna równoległa do osi x, a druga do y.
| | −1 | |
Wykres y= |
| narysowany kolorem niebieskim. |
| | x+3 | |