Pilne!
ToMcioo93: Oblicz promien r okregu wpisnnego w trojkat i promienia R okregu opisanego na trojakacie,
wiedzac ze boki maja długość:
a) 7 cm, 8 cm, 9 cm,
b) 12 cm, 12 cm, 22 cm,
c) 12 cm, 16 cm, 20 cm.
10 wrz 17:05
pigor: ... np.
c) to Δ prostokątny : r=
12(a+b−c) i R=
12c , więc
r=
12(12+16−20)= 4; zaś R=
12*20= 10 ;
a) połowa obwodu Δ : p=12 i jego pole ze wzoru Herona :
| | S | |
S2=12*5*4*3 ⇒ S= 12√5 ⇒ r= |
| = √5 , zaś |
| | p | |
| | abc | | 7*8*9 | | 7*4*2*3*3 | | 21 | |
R= |
| = |
| = |
| = |
| = 11,5 ; |
| | 4S | | 4*12 | | 4*2*2*3 | | 2 | |
b) może sam
10 wrz 17:31
ToMcioo93: dzieki
10 wrz 17:45