Rozłóż wielomian na czynniki
ABS : A) 3x3+6x2−x−2
B) −12x3+4x2+9x−3
C) 9x3−9x2+4x−4
Proszę o pomoc bo nie mogę dać sobie z tym rady
Pozdrawiam i z góry dziękuje
10 wrz 17:03
Saizou : a)
−3x2(−x−2)+1(−x−2)= (−3x2+1)(−x−2)=(1−3x2)(−x−2)=(1+√3x)(1−√3x)(−x−2)
10 wrz 17:06
Piotr:
A)
3x3 + 6x2 − x − 2 = 3x2(x+2) − 1(x+2) = (x+2)(3x2−1) = (x+2)(√3x−1)(√3x+1)
10 wrz 17:08
Saizou : b)−12x3+9x+4x2−3=−3x(4x2−3)+1(4x2−3)=(4x2−3)(−3x+1)=(2x−√3)(2x+√3)(−3x+1)
10 wrz 17:09
Saizou : c) 9x2(x−1)+4(x−1)=(9x2+4)(x−1)
10 wrz 17:11