Prosze o pomoc :( pilne
blondii:P: 1. napisz równanie ogólne prostej l równoległej do prostej :
k:2x−11=0 i przecinającej os ox w punkcie P(−4,0)
2.Dane są równania ogólne prostych k i l czy proste k i l są do siebie prostopadłe? odpowiedz
uzasadni:
k:−2/3x−3/4y+1=0 l:1,5x−1 cala1/3y+2cale 1/5=0
3Napisz równanie ogólne prostej l prostopadłej do prostej :
8x+3y−9=0 i przecinającej prosta k w punkcie należącym do osi OY
10 wrz 16:48
pigor: ... ja to robię tak :
1)
K: 2x−11=0 ⇔ x=5,5 ⇒ l : x=−4 ⇔ l :
x+4=0 − szukane równanie prostej l ,
2) nie rozumiem zapisu równania prostej l (co to cale...

),
3) k : 8x+3y−9=0 i dla x=0 3y−9=0 ⇔ y=3, czyli P=(0,3) ∊ OY , zatem
l : 3x−8y+C=0 i −8*3+C=0 ⇒ C=−24 i l :
3x−8y−24=0 − szukane równanie prostej l
10 wrz 17:06
blondii:P: to sa ułamki te 2 zadnie prostej l
10 wrz 17:30
10 wrz 17:31
pigor: ... no to ja robię np. tak :
2) k : −
23x−
34y+1=0 i l : 1,5x−1
13y+2
15=0 , a więc ich wektory
normalne to : [−
23,−
34] i [
1510,−
43] i ich iloczyn skalarny :
−
23*
1510 + (−
34)* (−
43) = −
23*
32 + (−
34)* (−
43)
= −1+1=0, a to oznacza, że proste k ⊥ l . ...
10 wrz 17:43