układ równań
<<oOOOo>>: Hej

Mam takie pytanie , powie mi ktoś jak się rozwiązuje równanie z dwoma modułami ?
Mam coś takiego I4x+2I − I1+4xI = 0 inie mam pojęcia jak się za to zabrac
5 maj 14:39
wmboczek:
trzeba znaleźć punkty, w których zmieniają się znaki modułów x1=−2, x2=−1/4
dalej dzielimy obszar, w którym szukamy rozwiązania, na 3 podobszary:
(−∞;−2),<−2;−1/4) i <1/4;∞) i w każdym z nich rozwiązujemy inne równanie, które otrzymamy
usuwając moduł z definicji, np.
dla (−∞;−2) mamy −(4x+2) − (−(1+4x)) = 0 bo oba wyrażenia <0
5 maj 15:09