Równanie z wartością bezwzględną
Bajka: Rozwiąż równanie metodą graficzną (układ współrzędnych):
|2x+3|−|x−1|=4
Algebraicznie rozwiązałam, ale nie potrafię graficznie.
10 wrz 16:35
Saizou : policz na przedziałach i zapisz odpowiednie wzory prostych, dla danych przedziałów, a następnie
je narysuj
10 wrz 16:42
pigor: ... graficznie to np. tak :
|2x+3|−|x−1|=4 ⇔
2|x+32| = |x−1|+4 i narysuj sobie teraz funkcje :
l(x)=2{x+
32| i
p(x)=|x−1|+4 , czyli lewą i prawą stronę równania
i odczytaj te x dla któr−ego (−ych)
l(x)=p(x) . ...
10 wrz 16:54
Bajka: Dzięki
10 wrz 17:31