zadania na zbiorach nierówności
Arek: A={x: x∊R i x2≤4} , B={x: x∊R i 2x2+6x−8>0}
wyznacz A∩B , A∪B, A\B, B\A
jak wyznaczyć zbiory A i B?
5 maj 14:16
sylwia gdansk: A chyba bedzie (−∞.−2) suma(2;∞)
5 maj 14:53
sylwia gdansk: a to B to masz kwadratowa to licz
5 maj 14:54
Michał Szczotka:
A będzie <−2;2>
5 maj 14:54
sylwia gdansk: wlasnie kiedy jest tak jak ty podales a kiedy tak jak ja?bo sie zastanawiam
5 maj 14:55
Michał Szczotka: B jest raczej okrągłe kwadratowe to jest może w cyrylicy
5 maj 14:55
sylwia gdansk: sorki nei zauwazylam mniejsze lub rowne
5 maj 14:55
Michał Szczotka: to wiesz czy nie wiesz
5 maj 14:56
Arek: no ale jak liczyć B?
będzie ok jak zrobię: 2x
2+6x−8=0 ?
2x
2+6x=8
x
2+6x=4
x
2+x=0,75
i co z tym dalej? jestem słaby z matematyki
5 maj 16:27
Arek: B: x∊(0,5 ; ∞)
dobrze?
5 maj 17:36
Bogdan:
Widzę, że to zadanko wisi już tu kilka godzin i efektu nie widać. No to rozwiążmy je.
A = {x: x∊R i x2 ≤ 4}
x2 − 4 ≤ 0 ⇒ (x − 2)(x + 2) ≤ 0
x=2 x=−2
+ + + +
−−−−− (−2) −−−−− (2) −−−−−>x
− −
A = <−2, 2>
B={x: x∊R i 2x2 + 6x − 8 > 0}
2x2 + 6x − 8 > 0 ⇒ 2(x + 4)(x − 1) > 0
x=−4 x=1
+ + + +
−−−−− (−4) −−−−− (1) −−−−−>x
− −
B = (−∞, −4) U (1, +∞)
Teraz trzeba wyznaczyć A∩B, A∪B, A\B, B\A.
5 maj 18:23
Bogdan:

A = <−2, 2>
B = (−
∞, −4) U (1, +
∞)
A∩B = (1, 2>
A∪B = (−
∞, −4) ∪ <−2, +
∞)
A\B = <−2, 1>
B\A = (−
∞, −4) ∪ (2, +
∞)
5 maj 18:32
Arek: wielkie dzięki Bogdan.. uratowałeś mi życie
5 maj 20:30