pigor: ... np.
zad. 1) niech
n= ? − szukana liczba boków (kątów) wielokąta, to
r=5
o, α
1=120
o ⇒ α
n=α
1+(n−1)r= 120
o+(n−1)*5
o= 115
o+5
on , wtedy
Sn=
12n(α
1+α
n)=
12n(120
o+115
o+5
on)=
12n(235o+5on) , ale
ogólnie suma miar kątów wielokąta
Sn= (n−2)180o , zatem mamy równanie
12n(235o+5on)= (n−2)180o / * 2 ⇔ 5
on(47+n)= 360
o(n−2) / :5
o ⇔
⇔ n(n+47)= 72(n−2) ⇔
n2−25n+144=0 ⇔
n=9 ∨
n=16 ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ciekawe , wychodzą mi takie 2 wielokąty

, chyba, że gdzieś mam coś nie tak.,
bo jakiegoś warunku nie widzę ...