oblicz
zdesperowana: bardzo prosze o pomoc
oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi: y=arctgx, y=x, y=1.
jak bedzie wyglądał gotowy wzór na pole z którego bede musiała wyliczyc rozwiazanie?
10 wrz 13:04
pigor: ... szukane pole P= 2 ∫ 014π (arctgx−x)dx =
10 wrz 13:11
zdesperowana: jeśli mam dobrze rysunek to musze rozdzielić to na dwa pola tak?może mi napisać osobno wzór na
to pierwsze i drugie pole? bo szczerze mówiąc ogólny wzór nic mi nie mówi...
10 wrz 13:16
zdesperowana: proszę, niech ktoś się mi pomoże
10 wrz 14:05
zdesperowana: pojutrze poprawka

mógłby mi ktoś to wyliczyć po kolei, bo jestem sama nie dam rady..
10 wrz 15:09
Mila: Pomagam.
10 wrz 15:10
Mila:
| | 1 | |
∫arctgxdx=xarctgx− |
| ln(1+x2) |
| | 2 | |
P
1=
0∫
1(x−arctg(x)dx=
| | 1 | | 1 | |
=[ |
| x2−arctgx+ |
| ln(1+x2)]01=dokończ, to sprawdzę. |
| | 2 | | 2 | |
arctgx=1 / obustronnie tg ( tgx i arctgx funkcje odwrotne)
tg(arctgx)=tg1
x=tg1=a
P
2=
1∫
a(1−arctgx)dx= dokończysz?, spróbuj.
10 wrz 15:43
salma: | | 1 | | π | | 1 | | 1 | | 1 | |
P1 wyszło mi: |
| − |
| + |
| ln2 a P2 : − |
| ln I tg21+1I + |
| ln2 |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | π | | 1 | |
czyli P= |
| − |
| + |
| I tg21+1I ale nie jestem pewna czy dobrze. a powiedz mi skąd |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
się wzięło [ |
| x2−arctgx+ |
| ln(1+x2)]10 czy całka z (x−arctgx) była dobrze |
| | 2 | | 2 | |
policzona?
10 wrz 17:43
zdesperowana: | | 1 | | 1 | |
a nie źle ci napisałam P2 wyszło |
| ln(tg21+1)− |
| ln2 mam nadzieje że się nigdzie nie |
| | 2 | | 2 | |
pomyliłam po drodze..
10 wrz 17:57
Mila:
Całka z arctgx była dobrze policzona, ale źle podstawiłam, opuściłam x. (specjalnie napisałam
CI całkę z arctgx, abyś miała możliwość sprawdzenia)
Powinno być:
| | 1 | | 1 | |
P1=[ |
| x2−xarctgx + |
| ln(x2+1)]01 |
| | 2 | | 2 | |
Policz jeszcze raz. policz P
2
Teraz muszę wyjść i będę po 22, to pomogę.
Można to prościej zrobić, całkować po y.
Nie wiem, czy tak uczyłaś się.
10 wrz 18:06
zdesperowana: obliczyłam jeszcze raz, powiedz, że się wszystko zgadza teraz
| | 1 | | π | | 1 | |
P2: −tg1+ |
| ln(tg21+1)+ |
| − |
| ln2 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
P1+P2= |
| −tg1+ |
| ln(tg21+1) |
| | 2 | | 2 | |
10 wrz 19:03
Mila: | | 1 | |
∫(1−arctgx)dx= [x−xarctgx+ |
| ln(1+x2} ]1tg1 granice (od 1 do tg1) |
| | 2 | |
P
2 policz
10 wrz 22:39
Mila: II sposób
całkujemy po y.
y=arctgx /obustronnie tg
x=tgy
Patrz na oś Y
| | 1 | | 1 | |
P=0∫1(tgy−y)dy=[−ln(cosy)− |
| y2]01=−ln(cos1)− |
| ≈0,1156 |
| | 2 | | 2 | |
to jest taki sam wynik jak w poprzednim rozwiązaniu.
Mam nadzieję, że nie zrobiłam literówek przy przepisywaniu.
10 wrz 22:47
zdesperowana: tzn że mój wynik jest poprawny?

my na zajęciach nie używaliśmy tego II sposobu, więc
poprzestanę na I ale dzięki serdeczne za pomoc.
10 wrz 22:59
zdesperowana: oj nie zauważyłam pierwszego wpisu, czyli wkradł mi sie mały błąd . czyli to P to już
prawidłowy wynik ?
10 wrz 23:03
zdesperowana: wynik się zgadza, wielkie dzięki jeszcze raz za cierpliwość i pomoc
10 wrz 23:14
Mila: Zawsze pomogę, gdy ktoś tak ładnie dziękuje.
10 wrz 23:24