Funkcje trygonometryczne
Kasiulka: oblicz sin 105 + cos 105=
5 maj 13:41
kaczor: robie
5 maj 13:48
kaczor: poczekaj moment bo Ci to bardzo szczegółowo pisze
5 maj 13:56
kaczor: stosujesz te 2 wzory:
1. sin105=sin(60
o+45
o)=sin60
ocos45
o+cos60
osin45
o
2. cos105
0=cos(60
o+45
o)=cos60
ocos45
o−sin60
osin45
o
i teraz stosujesz te dwa wzory podstawiając. Będzie to wyglądało tak:
sin60
ocos45
o+cos60
osin45
o+cos60
ocos45
o−sin60
osin45
o
i teraz
i podstawiasz teraz te wartości:
| √3 | | √2 | | 1 | | √2 | | 1 | | √2 | | 1 | | √2 | | √2 | |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| − |
| * |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
5 maj 14:03