nierozumiem tego wzoru
Aluśka: p mn
Kk = K (1 + −−−−−−− )
100m
dlaczego przez 100m ?
co to w ogóle za wzór?
znam ale taki tylko: Kn=Ko(1+p)n
5 maj 13:33
Aluśka: nooo
5 maj 13:49
sylwia gdansk: na 100nie m
5 maj 14:01
sylwia gdansk: znasz na bank taki Kn=Ko(1+p/100)n
5 maj 14:02
łahaha: no wlaśnie nie znam, braliśmy tylko taki jak wyżej
5 maj 14:08
Bogdan:
Jeśli kapitalizacja lokaty bankowej jest m razy w roku, stopa procentowa = p%,
liczba lat lokaty = n (n nie musi być całkowite), K − kwota wpłaty, K
K − kwota
końcowa, to:
| | | | p | |
KK = K(1 + |
| )mn = K(1 + |
| )mn |
| | 100 | | 100m | |
| | | | | | p | |
Ułamek piętrowy |
| = |
| = |
| |
| | 100 | | 100 * m | | 100m | |
5 maj 14:10
łahaha: to ja nie znam takiego wzoru
5 maj 14:12
sylwia gdansk: o sorki bogdan fakt
5 maj 14:12
Bogdan:
Jeśli kapitalizacja jest roczna, to m = 1 i wzór przybiera prostszą postać:
5 maj 14:12
łahaha: a z tego wzoru ktory jest podany nie da sie obliczyc tego zadania?
5 maj 14:13
Bogdan:
Jakiego zadania?
5 maj 14:17
łahaha: zaraz podam
5 maj 14:17
łahaha: Na lokatę kwartalną o oprocentowaniu 5% wpłacono kwotę 1000zł. Jaka kwota zgromadzi się na
kącie po 4latach?
Tylko prosze o dokładny opis z zastosowaniem wzoru Kn=Ko(1+p)n
5 maj 14:18
sylwia gdansk: no to Kn=1000(1+1.25/100)16
5 maj 14:26
sylwia gdansk: Kn=1000(1+1.25/100)16
5 maj 14:27
łahaha: dzieki
postaram sie zrobic
5 maj 14:28
Bogdan:
Wynik poprawny, jednak przydatne będzie dokładne prześledzenie rozwiązania.
Dane: p = 5, n = 4, m = 4 (kapitalizacja jest kwartalna, więc odsetki dopisywane
są do lokaty na koncie (nie kącie) 4 razy w roku), K = 1000.
K
K − kwota końcowa.
| | p | |
Tutaj nie możemy zastosować wzoru KK = K(1 + |
| )n, ponieważ dotyczy |
| | 100 | |
on kapitalizacji rocznej.
| | | |
Stosujemy wzór: KK = K(1 + |
| )mn. |
| | 100 | |
| | | | 1,25 | |
KK = 1000*(1 + |
| )4*4 = 1000 * (1 + |
| )16 |
| | 100 | | 100 | |
5 maj 14:53
Aluśka: teraz to juz nic nie rozumiem
5 maj 15:12