pole obaszaru
salma: bardzo proszę o pomoc w obliczeniu pola obszaru ograniczonego krzywymi:
| | 1 | |
y= |
| , y=0 , x=1 dla x≥1 |
| | x2(x+1) | |
przede wszystkim nie jestem pewna rysunku i jakie są punkty a i b, więc nie mogę ruszyćdalej z
zadaniem, prosze o pomoc pilne
10 wrz 10:13
salma: prosze, zlitujcie sie i pomózcie
10 wrz 11:12
Krzysiek: pole obszaru to:
a ta całkę policzysz rozbijając ułamek na ułamki proste
10 wrz 11:19
zdesperowana: możesz wyliczyć mi całkę nieoznaczoną z tego? bo mam z tym problem..
10 wrz 14:03
Vizer: Z rozkładu na ułamki proste :
| | A | | B | | C | |
U{1}{x2(1 + x) = |
| + |
| + |
| / * (x2(x + 1) |
| | x | | x2 | | x + 1 | |
1 = Ax(x + 1) + B(x + 1) + Cx
2
1 = (A + C)x
2 + (A + B) + B
{A + C = 0 {A = −1
{A + B = 0 ⇔ {B = 1
{B = 1 {C = 1
| | −1 | | 1 | | 1 | |
U{1}{x2(1 + x) = |
| + |
| + |
| |
| | x | | x2 | | x + 1 | |
10 wrz 14:18
salma: | | 1 | |
całka wyszła mi − |
| chyba coś źle jest.. bo po podstawieniu punktów a i b do wyniku ma |
| | x | |
wyjść 1−ln2 a nie wychodzi..
10 wrz 15:03
salma: masz pomysł jak to policzyć żeby wynik wyszedł poprawny?
10 wrz 15:10
Mila: | | −1 | | 1 | | 1 | |
∫( |
| dx+∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | x | | x2 | | x+1 | |
| | 1 | | x+1 | | 1 | |
=−ln|x|+ln|x+1|− |
| +C=ln| |
| |− |
| +C |
| | x | | x | | x | |
10 wrz 15:49
salma: | | ∞+1 | | 1 | |
a jak podstawie ∞ za x : ln I |
| I− |
| to nie wyjdzie mi ∞ z tego? wtedy coś mi się |
| | ∞ | | ∞ | |
z odp nie zgodzi. chyba , że źle wyliczyłam..
10 wrz 17:03
Krzysiek: a to nie podstawiasz tylko liczysz granicę:
| | 1 | | a+1 | | 1 | | 1 | |
∫1∞ |
| dx = lima→∞( ln| |
| | − |
| )−(ln|2| − |
| ) |
| | x2 (1+x) | | a | | a | | 2 | |
10 wrz 17:08
salma: czyli jaka liczba kryje się pod a? z granic jestem trochę ciemna

a w drugim
nawiasie nie będzie −(lnI2I −1) ?
10 wrz 17:51
salma: wytłumaczy mi ktoś jaką liczba/symbolem jest to a? bo jeśli z pierwszego nawiasu wyjdzie 0 to
zadanie jest prawidłowo rozwiązane tylko nie rozumiem tego a

i już dam wam spokój xd
10 wrz 19:07
Krzysiek: a zmierza do ∞
chyba granice miałaś wcześniej od całek czy nie?
i tak ta granica zmierza do 0
a oczywiście w drugim nawiasie powinno byc (ln2−1)
10 wrz 19:43
salma: tak miałam miałam, ale nie było mnie na tych zajęciach i nie wszystko rozumiem <z jezorem>
dzięki za pomoc.
10 wrz 23:07
Mila: | | | | 1 | |
[ dzielę licznik i mianownik przez x2 to: |
| →1 bo |
| →0 dla x→∞] |
| | 1 | | x2 | |
Teraz dokończ
Poczytaj o granicach i zrób zadania, bez tej wiedzy nie zaliczysz.
10 wrz 23:54
Mila: Oczywiście, znowu literówka:
Ma być :
| | x2+1 | |
limx→∞ln |
| =ln1=0 ( masz powyżej obliczoną granicę wyrażenia logarytmowanego) |
| | x2 | |
W Twoim zadaniu masz inne wyrażenie logarytmowane.
Skorzystaj z tego, co napisałam i oblicz odpowiednie granice i wartość całki.
11 wrz 15:08