Masz dany tangens α, ktory wynosi 4/3. Jest to nic innego jak stosunek przyprostokatnych
trojkata. Mozesz wiec powiedziec, ze dlugosc jednej wynosi 4x a drugiej 3x, wtedy stosunek
jest zachowany. Nastepnie korzystasz z twierdzenia pitagorasa a2 + b2 = c2. Przyjmijmy, ze
a=4x; b=3x, a c=15
Teraz liczysz... wychodzi 16x2 + 9x2 = 152 −> 25x2 = 225 −> x2 =9 −> x=3. Teraz
podstawiasz... 4x= 4*3=12, 3x= 3*3=9. No i zdanie rozwiazane
Jedna przyprostokatna ma
dlugosc 12cm, a druga 9 cm.
Oczywiście dobrze, można też rozwiązać bez wprowadzania zmiennej x.
Rozwiązujemy układ równań przy założeniach; a > 0 i b > 0.
| a | 4 | 3 | ||||
1. | = | ⇒ b = | a | |||
| b | 3 | 4 |
| 9 | 25 | |||
2. a2 + b2 = 225 ⇒ a2 + | a2 = 225 ⇒ | a2 = 225 ⇒ a = 12 | ||
| 16 | 16 |
| 3 | ||
a = 12 oraz b = | *12 = 9 | |
| 4 |