Funkcja kwadratowa .Pomocy !
L.: Naszkicuj wykres funkcji kwadratowej f, a nastepnie podaj zbior wartosci funkcji f oraz
maksymalne przedzialy monotoniznosci tej funkcji,jesli:
a)f(x)=(x−1)
2
Nie mielismy zadan tego typu na lekcji,a oczywiscie pojawily sie na zadaniu domowym.Nie
rozumiem.prosze o wytlumaczenie jak sie rozumuje,jak sie do tego w ogóle podchodzi...
9 wrz 21:28
9 wrz 21:30
Zewe: POMOCY MAM PROBLEM wykreśl trójkąt A,B,C mając podobne długości jego boków A−16,00cm B−12,00cm
C−24,00cm 1. wykreśl wysokość tego trójkąta względem szczególnych noków 2.Wykreśl dwusiecznych
kątów wewnętrznych 3.wykreśl symetralne boków trójkąta 4.narysuj okrąg opisany na trójkącie
5.narysuj okrąg wpisane w tego trójkata
9 wrz 21:30
L.: a mozesz mi to tak jak najprosciej krok po kroku wytlumaczyc?
9 wrz 21:41
krystek:

I masz f ↗⇔x∊<1,
∞)
f↘⇔x∊(−
∞,1>
9 wrz 21:49
krystek: Monotoniczność tzn odpowiedzieć na pytanie:
dla jakich x funkcja rośnie: dla jakich maleje i gdzie jest stała.
9 wrz 21:50
ICSP:

y = x
2 na czerwono :
y = (x−1)
2 na zielono
jak masz opisane w linku : (x−a)
2 jest przesunięciem x
2 o a jednostek w lewo
krystek dlaczego nie używasz nowych funkcji
9 wrz 21:52
krystek: Oj muszę opanować , nie chce mi się wgrywać.Pozdrawiam @ICSP
9 wrz 21:55
L.: Dzieki!
9 wrz 21:57
Mila:

Tabelka dla y=x
2 rysujesz wykres y=x
2 (czarny )
i przesuwasz o jedną jednostkę w prawo − otrzymasz wykres funkcji y=(x−1)
2(różowy)
Resztę napisał Ci Krystek.
9 wrz 21:58
L.: Mam pytanie....czyli to bedzie tak.
funkcja jest rosnaca w przedziale <1,do nieskonczonosci)i malejaca w przedziale od (−
neiskonczonosci do 1> ?
10 wrz 19:49
krystek: Czytaj posty. Masz napisane!
10 wrz 20:36