zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań równania |x+y| = |x| + |y|
Kasia: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań równania
|x+y| = |x| + |y|
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc, ponieważ nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrac ?
9 wrz 15:55
Mila:
9 wrz 16:15
Aga1.:

Obie strony równania są nieujemne więc można podnieść do kwadratu.
(Ix+yI)
2=(IxI+IyI)
2
x
2+2xy+y
2=x
2+2IxI*IyI+y
2
xy=IxI*IyI
Rozpatrujesz 4 przypadki
1)
gdy x≥0 i y≥0
0=0
Rozwiązaniem jest pierwsza ćwiartka układu wraz z (0,0) i dodatnimi częściami osi x i y.
2)x≥0 i y<0
xy=−xy
2xy=0
xy=0
x=0 lub y=0( rozrysuję tę część)
Rozwiązanie zaznaczone kolorem czarnym.
Rozpatrz pozostałe dwa przypadki
Rozwiązaniem jest suma rozwiązań.
9 wrz 16:25