x
Patka: −2x2+3x−5<0
delta 49 x1=1 x2=2.5 co dalej?
9 wrz 15:44
Gustlik:

−2x
2+3x−5<0
Δ=9−4*(−2)*(−5)=9−40=−31
brak pierwiastków, ale w przypadku nierówności to nie musi być BRAK ROZWIĄZAŃ

! Trzeba
narysować wykres.
W nierówności masz <0, obszar rozwiązań tej nierówności leży pod osia OX i obejmuje parabolę,
funkcja cały czas jest ujemna, więc x∊R.
9 wrz 16:11
Patka: a co jeśli delta jest rowna 0 ?
9 wrz 16:12
9 wrz 16:13
Patka: nadal nie wiem co bedzie jak delta rowna zero jaka musze dac odpowiedz
9 wrz 16:19
Gustlik:

Np.x
2 −4x+4>0
Δ=16−16=0
x∊R\{2}
ale gdyby było tak:
x
2 −4x+4≥0
wtedy kropka na "2" błaby zamalowana, bo przy znaku ≥ "łapie" rozwiązania na osi, czyli miejsca
zerowe i byłoby x∊R.
Jeszcze inna sytuacja:
x
2 −4x+4<0
Parabola na górze, obszar rozwiązań nierówności (zakreskowane pole) pod osią, na "2" kropka
pusta, czyli x∊∅
Ale
x
2 −4x+4≤0
Parabola na górze, obszar rozwiązań nierówności (zakreskowane pole) pod osią, na "2" kropka
zamalowana, czyli x=2, bo przy znaku ≤ rozwiązanie "łapie" punkty na osi OX, czyli 2 tym
przypadku 2.
9 wrz 16:24