oblicz nierownosc
Patka: Pomocy
−2x2+3x−5<0
9 wrz 15:31
9 wrz 15:37
Patka: delta 49 x1=1 x2=2.5 co dalej?
9 wrz 15:39
Buuu:
Delta źle.
Δ = b2 − 4ac = 32 − 4*(−2)*(−5) = ...
9 wrz 15:44
Buuu:
Delta źle.
Δ = b2 − 4ac = 32 − 4*(−2)*(−5) = ...
9 wrz 15:44
Buuu:
Delta źle.
Δ = b2 − 4ac = 32 − 4*(−2)*(−5) = ...
9 wrz 15:46
%25253Cb%25253EBuuu%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520%25250ADelta%252520%2525C5%2525BAle.%25250A%25253Cspan%252520style%25253D%252522font-weight%25253Abold%252522%25253E%2525CE%252594%252520%25253D%252520b%25253Csup%25253E2%25253C%25252Fsup%25253E%252520%2525E2%252588%252592%2525204ac%252520%25253D%252520%25253C%25252Fspan%25253E%2525203%25253Csup%25253E2%25253C%25252Fsup%25253E%252520%2525E2%252588%252592%2525204*(%2525E2%252588%2525922)*(%2525E2%252588%2525925)%252520%25253D%252520...%25250A%25250A
9 wrz 15:46
Patka: delta 9−40? =−31?
9 wrz 15:46
Patka: skoro delta ujemna to nie ma rozwiązania i koniec przykladu ?
9 wrz 15:48
ICSP: skoro Δ < 0 oraz a < 0 to odp : x ∊ R(to jest nierówność nie równanie )
9 wrz 15:49
Patka: czyli wystarczy ze pod przykladem napisze ze delta ujemna brak rozwiazania to wystarczy?
9 wrz 15:51
Patka: a jeśli delta była by dodatnia policzyła bym dobrze x1 i x2 to by było tez wystarczająco?
9 wrz 15:51
ICSP: Nie "czytasz" dokładnie

Każda liczba rzeczywista spełnia tą nierówność.
Odp. x ∊ R
9 wrz 15:52
Patka: ok dziękuję a to drugie pytanie?
9 wrz 15:53
Patka: a jeśli delta była by dodatnia policzyła bym dobrze x1 i x2 to by było tez wystarczająco?
9 wrz 15:55
ICSP: nie. Masz rozwiązać nierówność a nie policzyć pierwiastki . Musiałabyś jeszcze podać odpowiedni
przedział i wtedy dopiero by było dobrze.
9 wrz 15:56
Barti: powiedzmy ze w tym przykladnie x1 wyszlo by 3 a x2 wyszło by 1 to jaka musiala by byc odpowiedz
x nalezy do R i {3;1} ?
9 wrz 15:57
9 wrz 15:58
Barti: dzięki
9 wrz 15:59
Barti: czyli wtedy było by x nalezy do przedziału od 1 do 3 ?
9 wrz 16:00