matematykaszkolna.pl
pytanie szklanka: Określ dziedzinę funkcji Mam pytanie dlaczego to wyrażenie↓ należy tylko do R a nie do zbioru pustego czyli brak rozwiązań?
 x2−1 
f(x)=

x2+1 
x2+1≠0 x2≠−1 nie ma takiej liczby która po podniesieniu do kwadratu dała by liczbę ujemną.
9 wrz 14:41
Piotr: musisz policzyc mianownik ≠ 0. nie ma takiej liczby w R, ktora dala by 0 . czyli dziedzina sa wszystkie liczby rzeczywiste.
9 wrz 14:44
szklanka: dziwne bo mam taki np. przykład Rozwiąż równanie: x2+4=0 w tym jest brak rozwiązań. Jak zrobić by się nie pomylić ?
9 wrz 14:48
ICSP: x2 = −4 − nie istnieje liczba rzeczywista która podniesiona do kwadratu da liczbę ujemną. Koniec zadania.
9 wrz 14:50
szklanka: to dlaczego w określaniu dziedziny funkcji w moim przykładzie na samym początku jest że należy do R
9 wrz 14:53
Piotr: dziedzina a oblicznienie rownania, czy msc zerowych to cos innego.. f(x)= x2 + 4 D = R Brak msc zerowych. nie ma argumentow dla ktorych wartosc funkcji wyniesie 0.
9 wrz 15:04
Gustlik: Sprawa wygląda tak: Rozwiązujemy równanie: x2+1=0 x2=−1 ← brak rozwiązań, bo nie istnieje liczba rzeczywista, która podniesiona do kwadratu da ujemny wynik.
 x 
Jeżeli mamy funkcje np. y=

to dziedziną są takie liczby, że mianownik≠0.
 x2+1 
Czyli x2+1≠0 x2≠−1 ponieważ bo nie istnieje liczba rzeczywista, która podniesiona do kwadratu da ujemny wynik, więc ten warunek spełniony jest dla każdego x∊R. Żeby mianownik mógł być =0, to x2=−1, a wiadomo, że tak być nie może, więc dziedziną jest zbiór R.
9 wrz 15:31
szklanka: Dzięki Ci bardzo Gustlik , teraz zaczynam to powoli rozumieć, mam jednak pytanie x(x+3)+3≤(x−2)2+7x wychodzi 0≤1 skoro 0≤1 ,to znaczy że równanie nie ma argumentów tzn x i rozwiązaniem może być każda liczba rzeczywista, mam rację?
9 wrz 15:37
Gustlik: x(x+3)+3≤(x−2)2+7x x2+3x+3≤x2−4x+4+7x x2+3x+3≤x2+3x+4 3≤4 Jak odejmiejsz obustronnie 3 to otrzymasz 0≤1, ale już z 3≤4 wychodzi prawda więc nierówność jest tożsamościowa, x∊R.
9 wrz 16:00