pytanie
szklanka:
Określ dziedzinę funkcji
Mam pytanie dlaczego to wyrażenie↓ należy tylko do R a nie do zbioru pustego czyli brak
rozwiązań?
x
2+1≠0
x
2≠−1
nie ma takiej liczby która po podniesieniu do kwadratu dała by liczbę ujemną.
9 wrz 14:41
Piotr:
musisz policzyc mianownik ≠ 0. nie ma takiej liczby w R, ktora dala by 0 . czyli dziedzina sa
wszystkie liczby rzeczywiste.
9 wrz 14:44
szklanka: dziwne bo mam taki np. przykład
Rozwiąż równanie:
x2+4=0
w tym jest brak rozwiązań.
Jak zrobić by się nie pomylić ?
9 wrz 14:48
ICSP: x2 = −4 − nie istnieje liczba rzeczywista która podniesiona do kwadratu da liczbę ujemną.
Koniec zadania.
9 wrz 14:50
szklanka: to dlaczego w określaniu dziedziny funkcji w moim przykładzie na samym początku jest że należy
do R
9 wrz 14:53
Piotr:
dziedzina a oblicznienie rownania, czy msc zerowych to cos innego..
f(x)= x2 + 4
D = R
Brak msc zerowych. nie ma argumentow dla ktorych wartosc funkcji wyniesie 0.
9 wrz 15:04
Gustlik: Sprawa wygląda tak:
Rozwiązujemy równanie:
x
2+1=0
x
2=−1 ← brak rozwiązań, bo nie istnieje liczba rzeczywista, która podniesiona do kwadratu da
ujemny wynik.
| | x | |
Jeżeli mamy funkcje np. y= |
| to dziedziną są takie liczby, że mianownik≠0. |
| | x2+1 | |
Czyli x
2+1≠0
x
2≠−1 ponieważ bo nie istnieje liczba rzeczywista, która podniesiona do kwadratu da ujemny
wynik, więc ten warunek spełniony jest dla każdego x∊R.
Żeby mianownik mógł być =0, to x
2=−1, a wiadomo, że tak być nie może, więc dziedziną jest
zbiór R.
9 wrz 15:31
szklanka:
Dzięki Ci bardzo Gustlik , teraz zaczynam to powoli rozumieć, mam jednak pytanie
x(x+3)+3≤(x−2)2+7x wychodzi 0≤1
skoro 0≤1 ,to znaczy że równanie nie ma argumentów tzn x i rozwiązaniem może być każda liczba
rzeczywista, mam rację?
9 wrz 15:37
Gustlik: x(x+3)+3≤(x−2)2+7x
x2+3x+3≤x2−4x+4+7x
x2+3x+3≤x2+3x+4
3≤4
Jak odejmiejsz obustronnie 3 to otrzymasz 0≤1, ale już z 3≤4 wychodzi prawda więc nierówność
jest tożsamościowa, x∊R.
9 wrz 16:00