Ciagi
Ziuta: dany jest ciág a
n o wyrazie ogolnym a
n =
n2n+2
sprawdz ze ciag (a
2 , a
6, a
8+1,6) jest ciagiem arytmetycznym oraz wyznacz taka liczbe x ze
ciah(a
2,x,a
6) jestciagiem geometrycznym prosze opomoc z góry dziekuje
Eta:
Witam Ziuta

Niezbyt jasno podałaś wyrazy tego ciągu:
myślę ,że mają być takie:
a
2 ,a
6 , a
8 +(1,6) ,
czyli
a2=1
podobnie;
a
6=
92
a
8 +
1610 =
6410 +
1610= 8
ponieważ :
92− 1 =
72 = 3,5
i 8 −
92=
72= 3,5
więc r= 3,5 czyli ciąg jest arytmetyczny
badamy teraz dla jakiego x ciąg:
a
2,x a
6 czyli ciąg : 1,x,
92jest geometrycznym:
czyli x
2 = 1*
92
więc x
2 =
92 => x =
3√22 lub x =
−3√22