Potęgowanie
bąbel: Proszę, wręcz błagam o pomoc! Muszę zrobić to zadanie!
9 wrz 14:24
szklanka: pokaż co masz
9 wrz 14:54
bąbel: | | 1 | | 1 | |
[ |
| −3] = (2x+1)3 * (− |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
jaką liczbą musi być x, aby zachodziła powyższa równość?
9 wrz 15:05
bąbel: Możesz mi pomóc? szklanka?
9 wrz 15:07
szklanka: aby nierówność zachodziła L=P
9 wrz 15:28
bąbel: Lewa wychodzi 64, natomiast lewa − 128
9 wrz 15:30
szklanka: P.S Jak obliczyłaś to środkowe wyrażenia mam na myśli (2x+1)3?
9 wrz 15:31
Aga1.: Co oznacza nawias []?
| | 1 | |
Czy to miało być po lewej stronie ( |
| )−3? |
| | 2 | |
9 wrz 15:32
bąbel: Tak, dokładnie tak.a za nawiasem [] powinna być potęga 2
9 wrz 15:34
Aga1.: Czyli
| | 1 | | −1 | |
[ |
| )−3]2=(2x+1)3*( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
tak to ma wyglądać?
9 wrz 15:38
bąbel: pomnożyłam potęgę w nawisie przez potęgę tj. 3 następnie czynnik jedna druga do 2 zamieniłam na
odwrotność 1/2 tak wyszła 2 do potęgi (−2). Później od potęgi 3x+3 odjęłam potęgę (−2) to
wyszło 2 do potęgi 3x+1 a teraz to ułożyłam równanie: 3x+1=6
9 wrz 15:38
bąbel: Tak, przepraszam za pomyłkę
9 wrz 15:38
Aga1.: Wychodzi 26=23x+3*2−2
dalej 3x+1=6
ok.
9 wrz 15:41
bąbel: Pomoże ktoś
9 wrz 15:46
szklanka: Aga1.: mogłaś by mi powiedzieć skąd wyszło 3x+1=6 , jakieś wzory są na to?
9 wrz 15:47
bąbel: Ale jak pozbyć się x ? gdy obliczałam dalej to Strona Lewa nie będzie równa prawej?! L= 64
P=128
Jak zrobić dalej
9 wrz 15:47
9 wrz 15:48
Aga1.: 26=23x+3−2
szklanka,wcześniejsze przekształcenia rozumiesz?
9 wrz 15:53
szklanka: tak tylko tego nierozumiem skąd wyszło 3x+1=6 , chodzi mi jak z 26=23x+3−2 doszłaś do tego
3x+1=6?
9 wrz 15:57
bąbel: Dziękuję dziewczyny!
Bardzo mi pomogłyście! Bardzo! Gdybyście potrzebowały pomocy to piszcie na mojego maila:
anixanka@wp.pl. Jestem WAM BARDZO, BRADZO wdzięczna! <wesoły> <wesoły>
9 wrz 15:59
bąbel:
9 wrz 15:59
bąbel: opuścić na chwilę trzeba czynniki i zająć się samymi potęgami.
9 wrz 16:00
Aga1.: dokładnie to
6=3x+3−2
Korzystasz z własności potęg
ax=ay⇔x=y
Potęgi o jednakowych podstawach są równe, jeśli wykładniki są równe.
(Zakryj sobie podstawy i ułóż równanie z wykładników)
9 wrz 16:01