asdfghjk.
melania.: wiem, ze bylo to juz rozwiazywane, ale nie rozumiem. wytlumaczylby mi to ktos tak po kolei.
prosze.
kat przy podstawie trojkata rownoramiennego o obwodzie 20 cm ma miare 750. oblicz pole tego
trojkata.
naprawde mi bardzo na tym zalezy, wiec jesli ktos by znalazl czas.
5 maj 11:53
@Basia: Pomagam
5 maj 23:50
@Basia:

katy przy podstawie trójkąta równoramiennego są równe
suma kątów w trójkącie = 180
α+α+β=180
2α+β=180
β=180−2α
β=180−2*75
β=180−150
β=30
a+2b=20
a = 20−2b
z tw.sinusów
sinβa =
sinαb
a*sinα=b*sinβ
| | b | |
20−2b = |
| /*2sin75 |
| | 2sin75 | |
40*sin75 − 4b*sin75 = b
b+4b*sin75 = 40*sin75
b(1+4*sin75) = 40*sin75
dzielę licznik i mianownik przez sin75
no i teraz już muszę policzyć sin75
sin75 = sin(30+45) = sin30cos45 + sin45cos30 =
| 1 | | √2 | | √2 | | √3 | |
| * |
| + |
| * |
| = |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
rachunki są to koszmarne
pomyślę czy nie ma innego sposobu
6 maj 01:10
Eta:
Może tak:
b −− długość ramion a−− długość podstawy
a2= b*cos75
o
Ob= 20 = 2b +2*
a2
| | 10 | |
to: 20= 2b +2*b*cos75o => b = |
|
|
| | 1+cos75o | |
to:
a2 = b*cos75
o
| | 10*cos75o | |
to:a2= |
|
|
| | 1+cos75o | |
hb= sin75
o => h= b*sin75
o
więc:
więc pole:
| | 10*cos75o | | 10*sin75o | |
P= |
| * |
|
|
| | 1+cos75o | | 1+cos75o | |
| | 100*sin75o*cos75o | |
P= |
|
|
| | (1+cos75o)2 | |
| | 50*sin150o | |
P= |
|
|
| | (1+cos75o)2 | |
teraz tylko policzyć cos 75
o
cos75
o= cos( 45
0 +30
o) =
√22*
√32 −
√22*
12
ale już mi się nie chce ....... to już proste do policzenia

Basiu ,Bogdanie

?.... co Wy na to?
6 maj 02:06
Eta:
Idę spać
Dobranoc
6 maj 02:12
6 maj 02:25
Damian: Moim zdaniem zadanie koszmarne do liczenia... mi wyszło tak samo jak BASI ale ETA twój sposób
tez dobry... nie widzę tu żadnego błędu
6 maj 09:26
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Pole trójkąta P = |
| b2sinβ = |
| b2sin30o = |
| b2 * |
| = |
| b2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 10 | |
Z rozwiązania Ety: b = |
| |
| | 1 + cos75o | |
cos75
o = cos(45
o + 30
o) = cos45
o * cos30
o − sin45
o * sin30
o =
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | | √6 − √2 | |
= |
| * |
| − |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 10 | | 25 | |
P = |
| * ( |
| )2 = |
| |
| | 4 | | 1 + cos75o | | (1 + cos75o)2 | |
6 maj 14:26
Eta: Witam Bogdanie!
Właśnie miałam napisać,że ze wzoru na pole:
| | 10 | |
więc mając b= |
|
|
| | (1+cos75o)2 | |
mamy:
Wynik oczywiście ten sam!
Miłego dnia

Ja tylko na chwilkę, będę później ok. 20−ej.
6 maj 15:07
Rafciu: zle bo jak mama P⇒ b2 przez 2 razy sin 30* a sin 30* wynosi 0.5 to wynik bedzie b2 przez dwa
a nie 4 i wtedy winik bedzie dobry a ma byc taki: 100cos75*sin75* przez (1 plus cos75*) do
kwadratu
9 wrz 20:36
Bogdan:
| | 1 | |
a ile Rafciu jest: |
| * 0,5 = ? |
| | 2 | |
| | 1 | |
Czy to jest |
| ?, czy 1 ? |
| | 4 | |
9 wrz 22:08
Rafciu: powinno byc tak P=b2/2 * nsin 30 * potem p= b2/2 * 0.5bo tyle wynosi sin 30* wiec to sie
rowna b2 i wtedy b= 101+cos75*do kwadratu i wtedy wychodzi poprawny wynik ktory
sprawdzilem w cwiczeniach 100sincos1+cos75*2
9 wrz 22:35
Rafciu: a wynik poprawny to 100 sin cos1+cos75*2
9 wrz 22:37
Bogdan:
Pisz wyraźniej, bo się doczytać nie można, stosuj dużą literkę U przy pisaniu ułamków.
| | b2 | | b2 | | 1 | | b2 | |
P = |
| * 0,5 = |
| * |
| = |
| , a nie b2, czy to jasne? |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
9 wrz 22:43