matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
∫∫∫ (2x+3y-z) dxdydz V: x=0 , y=0 , z=0 , z=2 , x+y= -1
Ewelina:
Obliczyć całkę potrójną po obszarach ograniczonych powierzchniami ∫∫∫ (2x+3y−z) dxdydz V: x=0 , y=0 , z=0 , z=2 , x+y= −1 Dzekuje z góry
9 wrz 12:58
Trivial:
∭
V
(2x+3y−z) dxdydz = ∫
−1
1
dx ∫
−x−1
0
dy ∫
0
2
(2x+3y−z) dz
z
2
= ∫
−1
1
dx ∫
−x−1
0
[z(2x+3y)−
]
z=0
z=2
dy
2
= ∫
−1
1
dx ∫
−x−1
0
(4x+6y−2) dy = ∫
−1
1
[y(4x−2) + 3y
2
]
y=−x−1
y=0
dx = ∫
−1
1
((x+1)(4x−2) − 3(x+1)
2
) dx = ∫
−1
1
(x+1)(4x−2 − 3x−3) dx = ∫
−1
1
(x+1)(x−5) dx = ∫
−1
1
(x
2
−4x−5) dx
x
3
= [
−2x
2
−5x]
−1
1
3
2
=
−10
3
28
= −
.
3
9 wrz 13:24