redukcja
agga: wyłącz czynnik przed nawias i przeprowadź redukcję wyrazów podobnych w wyrażeniu: W= 3 √160 −
2 √90 + 4 √40
9 wrz 12:46
loitzl9006:
Liczby pod pierwiastkami przedstaw jako
160=16*10
90=9*10
40=4*10
wspólnym czynnikiem będzie √10
pierwiastek z iloczynu dwóch czynników jest iloczynem pierwiastków pierwszego czynnika i
drugiego:
√a*b = √a * √b
9 wrz 12:49
agga: √10 (3
√16 − 2
√9+ 4
√4)

po wylaczeniu przed nawias
9 wrz 12:56
loitzl9006: Zgadza się

Teraz redukcja wyrazów podobnych w nawiasie (wyliczasz pierwiastki)
9 wrz 12:58
agga:
9 wrz 13:01