Jak obliczyć pole tego trójkąta?
marcin: W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna ma długość 25 cm. Długość promienia okręgu
wpisanego w ten trójkąt jest równa 3 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
5 maj 11:23
sylwia gdansk: tam bedzie trojkat prostokatny narysuj sobie to
5 maj 11:27
marcin: co z tego, że tam mi wyszły trójkąty prostokątne, skoro nie można z nimi nic zrobić. proszę,
wyjaśnij mi to.
5 maj 11:42
wmboczek:
Pole można wyznaczyć na kilka sposobów
P=3/2(a+b+25)
P=ab/2
z tw Pitagorasa a2+b2=252
(a+b)2=252+2ab=252+4P
P=3/2(√252+4P+25)
252+4P=(2P/3−25)2
4/9P2−112/3P=0
P=84
5 maj 12:00
marcin: Dzięki wielkie!

A ja sie z tym zadaniem tak długo męczyłem...
5 maj 12:16