uzasadnij wzór
piotrek: uzasadnij wzór
1n−
1n+1=
1n(n+1), a potem oblicz:
11*2+
12*3+
13*4+
14*5+
15*6+
16*7+
17*8+
18*9+
19*10
uzasadnienie wzoru już mam, tylko nie wiem jak to obliczyć. proszę o dokładne wytłumaczenie
9 wrz 12:09
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
np. |
| = |
| − |
| |
| | 17 * 18 | | 17 | | 18 | |
9 wrz 12:13
Bogdan:
rozpisz w ten sposób każdy ułamek występujący w działaniu
9 wrz 12:14
piotrek: czyli
11−12+12−13+ itd?
a potem musze je wszystkie sprowadzic do wspolnego mianownika?
9 wrz 12:16
loitzl9006: wszystkie nie, coś tam się skróci
rozpiszę sumę trzech początkowych
zgodnie ze wzorem
dodajemy równania stronami
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 1 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
zauważ teraz, że w ten sposób wszystkie "środkowe" (a więc tutaj |
| i |
| ) się |
| | 2 | | 3 | |
skrócą, zostanie tylko
a w Twoim przypadku będzie to
| 1 | | 1 | |
| − |
| bo wszystkie środkowe się skrócą. |
| 1 | | 10 | |
9 wrz 12:20
piotrek: ok, juz teraz wszystko jasne
a moze ktos zna jakas strone badz filmik gdzie sa wyjasniane te cale udowadniania twierdzen?
jestem zielony w tym i nie mam pojecia jak sie za takie cos brac
9 wrz 12:25