wyznacz
agga: Dane sa przedziały A=(−5,0), B=<−4,10> i C=<−2, 12>. Wyznacz (A∩B)\C.
9 wrz 11:45
loitzl9006:

(A∩B)\C − wszystkie elementy, które należą do zbioru (A∩B) i nie należą do zbioru C.
9 wrz 11:57
Gustlik:

Najpierw wyznaczam A∩B:
A∩B=<−4, 0) (rys. 1)
Teraz wyznaczam (A∩B)\C:
(A∩B)\C=<−4, −2) (rys. 2)
9 wrz 11:58
Bogdan:

(A∩B)\C = <−4, −2) (zielony kolor)
9 wrz 11:59
agga: dzieki
9 wrz 12:02
Gustlik:
Bogdan, Twój sposób oznaczania przedziałów jest REWELACYJNY

!Szkoda tylko, że większość
nauczycieli jest niereformowalnych i czepiają się niezamalowanych kropek. Spotkałem sie z taką
sytuacją − nauczycielka nie uznała tak zrobionego zadania. Dlatego ja stosuje sposób
"mieszany" opisany powyżej. Wtedy nauczyciel widząc zamalowane kropki nie przyczepi się do
ucznia, a uczeń i tak widzi, jak leżą końce przedziału − po położeniu kropek.
9 wrz 13:14
Bogdan:
Niestety, też spotkałem się z przypadkami nie zaliczania zadania przez nauczycieli
i ich głupimi uwagami kierowanymi do uczniów, u których zobaczyli tak oznaczone
przedziały. To jest stary sposób na oznaczanie przedziałów, ja tylko staram się go
popularyzować.
9 wrz 13:30
Gustlik: No i wielka szkoda, że nie jest stosowany. Dlatego ja stosuję sposób "mieszany", bo nauczyciel
widząc zamalowane kropki "tam, gdzie trzeba" nie zakwestionuje zadania.
9 wrz 13:37