Optymalizacja
aa: Okno ma kształt obszaru wypukłego, będącego sumą prostokąta i półkola,
którego średnicą jest górny bok prostokąta. Obwód okna jest równy k =
2,6 m. Wyznacz wymiary okna tak, aby przepuszczało ono jak najwięcej
światła.
9 wrz 11:02
loitzl9006:

Obwód takiego okna wynosi 2r+2a+πr = (2+π)r + 2a
z treści zadania (2+π)r + 2a = 2,6
żeby okno przepuszczało jak najwięcej światła, to musi mieć jak największe pole
| | πr2 | |
Pole okna to P=2ar + |
| . Szukamy maksymalnej wartości tego wyrażenia. |
| | 2 | |
W tym celu wyznaczamy a z równania (2+π)r + 2a = 2,6
wstawiamy do równania na pole i zauważamy że pole to funkcja kwadratowa zależna tylko od r,
czyli P(r).
| | (2+π)r | | πr2 | |
P(r)=2*(1,3 − |
| )r + |
| |
| | 2 | | 2 | |
upraszczasz wyrażenie i liczysz maksymalną wartość funkcji (współczynnik przy r
2 wychodzi
ujemny zatem parabola ma ramiona skierowane w dół, funkcja przyjmuje wart. największą).
9 wrz 11:21
Aga1.:

Wymiary prostokąta a=2r b=h, promień półkola r
Obwód
k=2r+2h+πr , r,h∊R
+
2h+2r+πr=2,6
Pole powierzchni okna (pole prostokąta+pole półkola)
| | 1 | | 1 | |
P=2r(1.3−r− |
| πr)+ |
| πr2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Pole jest opisane funkcją kwadratową a=− |
| π<0 |
| | 2 | |
Funkcja osiąga wartość największą w wierzchołku
| | b | | −2,6 | | 2,6 | |
dla r=− |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | −π | | π | |
Wymiary okna a=2r=
b=h=
dokończ i sprawdź rachunki ( nie wiem dlaczego nie ma napisów naniesionych na rysunek)
9 wrz 11:40