Pomożcie ;)
Letty: rozwiąż równanie: log(x − 3) − log(2 − x) = log(x
2 − 4)
D= (−
∞, −2)U(3.+
∞)
| | x−3 | |
log |
| = log x2 −4 ⇒ f. różnowartościowa ⇒ |
| | 2−x | |
| x−3 | |
| = x 2 −4 Jak to teraz liczyć  |
| 2−x | |
9 wrz 10:55
loitzl9006: Ale dziedzina źle jest wyznaczona, także nie ma co dalej liczyć
x−3>0
x>3
2−x>0
−x>−2
x<2
zatem dziedziną jest zbiór pusty. Nie rozwiążesz tego w liczbach rzeczywistych.
9 wrz 11:04
loitzl9006: Nie ma takich iksów, które są większe od 3 i jednocześnie mniejsze od 2.
9 wrz 11:05
Letty: Ok, dzięki
9 wrz 11:11