:) to jest 2/5 do potęgi tej pogrubionej .
Letty: Rozwiąż nierówność.: Proszę o sprawdzenie czy dobrze to zrobiłam i nie wiem jak tu wyznaczyć
dziedzinę
| 2 | |
| {log0,25(x2 − 5x +8)} ≤2,5 |
| 5 | |
| 2 | | 2 | |
| {log0,25(x2 − 5x +8)} ≤ |
| −1 ⇒ f. malejąca |
| 5 | | 5 | |
⇒ log
14(x
2 − 5x + 8) ≥−1
log
14(x
2 − 5x + 8) ≥ log
144 ⇒ f.malejąca
⇒ x
2 − 5x +8 ≤ 4
x
2 − 5x + 4 ≤ 0
Δ= 9
√Δ = 3
x
1 = 4 x
2 = 1
x∊<1,4>
loitzl9006: Wszystko jest ok.
Dziedzina − tylko jeden warunek − liczba logarytmowana większa od zera.
Przekształcamy liczbę logarytmowaną do postaci kanonicznej
| | 5 | | 25 | | 5 | | 7 | |
x2−5x+8=(x− |
| )2− |
| +8=(x− |
| )2+ |
| , |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
i widzimy że jest ona dodatnia dla każdego x rzeczywistego. Czyli nic nie zmieniamy w naszym
rozwiązaniu, zostaje x∊<1;4>.