układ nierówności
zdesperowana: Bardzo proszę o pomoc. Mam takie zadanie: para licz spełniająca układ nierówności
x−3<0
y+3>0
x+y<0
5 maj 11:06
Bogdan:
Narysuj na układzie współrzędnych:
x < 3
y > −3
y < −x
5 maj 11:11
zdesperowana: właśnie ja to narysowałam ale nijak mi tam nie wychodzi para liczb, chyba że trzeba dać
dodatkowe założenia dla liczb takiej postaci
5 maj 11:18
Bogdan:

Zacieniu odpowiednie obszary i wybierz dowolną parę liczb z części wspólnej.
5 maj 11:45
zdesperowana: czyli wystarczy jak tu podam konkretny przykład? nie trzeba pisać warunków typu: rozwiązaniem
układu jest para liczb postaci (x; y) spełniająca podane warunki?
5 maj 11:46
zdesperowana: Bogdanie a czy możesz sprawdzić czy rozwiązaniem układu:
Ix+3I−Iy+4I=2
y+6=Ix+3I
jest para liczb (3,0) i (−9,0)
5 maj 11:53
Bogdan:
Wystarczy podać parę liczb, np.: x = −1, y = −2. Takich par jest nieskończenie wiele.
Pary liczb z wartościami bezwzględnymi − ok.
5 maj 12:16
zdesperowana: dziękuję Ci bardzo
5 maj 12:17