Oblicz
Kasia: |2x+2|+3x=|x|+2
Witam, bardzo proszę czy ktoś pomógłby mi z rozwiązaniem tego?
9 wrz 10:24
Saizou : liczysz na przedziałach
(−∞:−1) <−1:0) <0:+∞)
9 wrz 10:34
Kasia: A 3x które są poza wartościami bezwzględnymi nic nie zmieniaja ? Czyli obliczam to poprostu jak
inne z 2 WB >
9 wrz 10:41
Saizou : musisz określić ich znak np. dla (−∞:−1)
l2x+2l=−2x−2
3x=−3x
lxl=−x
9 wrz 10:44
Hary: : |2x−2|+3x=|x|+2
−|2x−2|−|x|=2−3x
−2x+2−x=2−3x
L=P
9 wrz 10:55
Kasia: Hary, poleceniem jest rozwiąż równanie

Nie sprawdz czy L=P ? Byłabym wdzięczna gdyby ktoś
mógłby rozwiązać całe to równanie? Ponieważ ja je zrobiłam ale coś źle mi wyszło. Byłabym
naprawe wdzięczna.
9 wrz 11:48
Aga1.: 1)
x∊(−∞,−1)
−2x−2+3x=−x+2
rozwiąż i sprawdź, czy rozwiazanie należy do przedziału (−∞,−1)
2)
x∊<−1,0)
2x+2+3x=−x+2
dokończ
3)
x∊<0,∞)
2x+2+3x=x+2
dokończ
Podaj odpowiedź.
9 wrz 11:57