Oblicz długość ramienia...
:): Zad. 1 oblicz długość ramienia i przekątnej trapezu rownoramiennego o podstawach a i 2a ,
wiedząc, że środek okręgu opisanego na tym trapezie leży na dłuższej jego podstawie.
Zad. 2 udowodnij, że pole dowolnego wielokąta opisanego na okręgu jest równe iloczynu połowy
jego obwodu przez długość promienia tego okręgu.
Pomóżcie, nic nie rozumiem.
8 wrz 23:13
+-:
1".że środek okręgu opisanego na tym trapezie leży na dłuższej jego podstawie".tzn.ile wynosi
promień?
ile wynosi bok szeciokąta foremnego?,przekątna z Pitagorasa.
2.Zauważ podstawa każdego trójkąta jest styczna do okręgutzn, że promień koła jest ?tego
trójkąta,że pole trójkąta jest równe ile, a pole całego wielokąta rowne sumie pól wszystkich
trójkątów.
9 wrz 00:35
Eta:
Środek okręgu wpisanego w wielokąt wypukły pokrywa się z punktem przecięcia
dwusiecznych kątów wielokąta
Odcinki stycznych są odpowiednio równe x,x y,y z,z w,w ....
Ob= 2x+2y+2z+2w+2u + ...
| y*r | | z*r | | w*r | | u*r | |
P= 2*Ux*r}{2}+2* |
| +2* |
| +2* |
| +2* |
| +... |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | |
P= xr+yr+zr+wr+ur+... = r(x+y+z+w+u+..) = r* |
| Ob |
| 2 | |
i to wszystko
9 wrz 01:00